grinja.jpg

Neki od načina da eliminišite grinje iz kuće

Svaka kuća je puna grinja pa čak i one koje su savršeno čiste, ali ima načina da broj tih nepoželjnih mikroskopskih podstanara držite pod kontrolom.

Posteljinu perite na 60 stepeni svakih sedam dana, odnosno na 90 ako deklaracija kaže da je dozvoljeno iskuvavanje.

Posteljina s većom gustinom je mekša. Sledeće o čemu treba da vodite računa jeste sirovinski sastav. Najbolje su tkanine od pamuka i drugih prirodnih materijala.

Sintetičke tkanine zaobiđite, jer ne upijaju dovoljno vlage, a iz vašeg tela svake noći ispari do litar i po vode i masnoća. Zato je dobro upijanje nužno za dobar san.

Flanelska posteljina je topla i meka, dok satenska nije tako mekana kao flanel, ali je prikladnija za toplo vreme. Prilikom izbora dobre posteljine mislite i na grinje. To su mikroorganizmi koji se hrane mrtvim ćelijama što otpadaju s naše kože. Izmet grinja je glavni kućni alergen.

GLAVNI KUĆNI ALERGEN

Prosečan krevet je dom blizu milion grinja. Vole neprijatan miris znoja, posebno nogu, i intenzivno perutanje kose.

Svaki treći čovek pati od neke alergije, a polovinu tog broja čine deca - 85 odsto astmatične dece osetljivo je na grinje i prašinu, a alergeni su svuda oko nas. Recimo, u jastuku starom šest godina 10 odsto težine čine mrtve ćelije kože, žive i mrtve grinje i njihov izme.

Grinje žive u dušecima, jastucima i ćebadi, tepisima, foteljama i drugom mebliranom nameštaju. Jedini madrac na svetu koji ne sadrži grinje jeste vodeni krevet. Neozbiljno bi bilo obećati vam da ćete se osloboditi grinja jer je svet davno izgubio s njima rat, ali možete da preduzmete određene mere da ih u vašem stanu bude što manje.

Prvi korak je redovno brisanje prašine, a drugi česta promena posteljine. Postoje i navlake za dušeke i jastuke koje ubijaju grinje. Te presvlake moraju u potpunosti da obaviju jastuke i dušeke i ne mogu odmah da ispune svoj cilj. Moraju da se drže duže vreme.

ŠTA MOŽETE DA UČINITE U BORBI SA GRINJAMA

  • Kupite usisivač sa vodenim filterom.
  •  Redovno usisavajte dušeke, jednom nedeljno menjajte posteljinu i svakodnevno vetrite kuću.
  • Ćebad redovno perite, a svakodnevno tresite ili usisavajte.
  • Odaberete zavese od materijala koje ne zadržavaju prašinu i često ih perite.
  • Plišane igračke stavite povremeno na 12 sati u zamrzivač.

 

Saveti

Egipatski naučnici dokazali su da eterična ulja mogu biti od velike pomoći u borbi protiv nevidljivih, ali opasnih grinja.

Grinje ne žive samo u posteljini, već su paraziti u tepisima, namještaju i zavesama. Kako bismo sprečili njihovo širenje i time se zaštitili od eventualnih alergija, najbolje je koristiti eterično ulje eukaliptusa.

Kad perete posteljinu, presvlake i slično, koristite ulje tako da nekoliko kapi ukapate u sredstvo za pranje rublja koje i inače koristite.
Za uništavanje grinja u tepihu koristite sodu bikarbonu. U taj prah ukapajte 10 kapi esencijalnog ulja i kroz sito polako pospite po celom tepihu. Pričekajte oko pola sata, a zatim sve usisate.

Datum objave: 03.09.2017.

Najposećenije

line_footer
logo_footer

LUX 33 PLUS © 2023, Sva prava zadržana