odrzavanjevesmasine.jpg

Kako održavati veš mašinu i mašinu za sušenje veša

Da li se i kod Vas pere dosta? Možda i ne primetimo kako i koliko često se koristi veš mašina i mašina za sušenje vešta?

Trik: da li ste u pregradi gde sipate omekšivač stavljali sok sveže iscedjenog limuna? Onda Vam omešivač netreba.

Kada odlučite da očistite bubanj upotrebite sodu za pranje. Sunđerom oribajte unutrašnjost, pustite je da jednom iscentrifugira prazna.

ZA SKIDANJE KAMENCA

Koristite natrijum karbonat, otopite 300 do 400 grama u kipućoj vodi . Pre nego sipate ovaj rastvor u mašinu, u nju sipajte četiri litra vode. Uključite program pranja na 95 stepeni, bez pretpranja. Što je duži program i što je viša temperatura efekat će biti bolji. Postoji mogućnost da će voda u bubnju peniti. Soda će otopiti sve masnoće i druge nataložene stvari. Neka program odradi do kraja sa svim ispiranjima i centrifugiranjima. Kada završi očistite filter. Zatim ponovite postupak pranja, ali ovog puta sa litrom alkoholnog sirćeta koje ćete sipati u dozer za prašak.

ORIBAJTE DOZER 

Dozer bi trebalo da perete svaki put kada mašina završi program. Izvucite je i dobro očistite sirćetom, a zatim isperite vodom. To je mesto na kome se najlakše stvara buđ, a bez poteškoća može da uprlja i garderobu. Možete je i s vremena na vreme četkati starom četkicom za zube. I gumu na vratima treba da održavate - svaka tri meseca premažite je glicerinom, a posle svakog pranja, obavezno je obrišite.

Saveti

Ukolik perete košulje, otkopčajte sve dugmiće. Time oni neće otpadati zbog brzine okretanja bubnja.

Suprotno, ukoliko imate dukseve i druge stvari sa rajfeslusom onda ih obavezno zakopčajte. Pa čak i okrenite na suprotnu stranu kako oni prilikom pranja ne bi oštetili drugi veš i bubanj mašine.

Ukoliko imate sintetiku i vunu, NIKAKO NE PERITE ZAJEDNO. 

Kupaće kostime i sve stvari od tog materijala nemojte nikako prati u veš mašini. To ipak treba da se ručno opere.

Peškire treba prati bez omekšivača, da bi ostali grublji za brisanje tela.

Kada pere prekrivače u mašini preporuka je da se nakon pranja napravite još jedan krug pranja ali samo ispiranja kako bi sav deterdžent izašao iz njih.

Datum objave: 24.06.2017.

Najposećenije

line_footer
logo_footer

LUX 33 PLUS © 2024, Sva prava zadržana